Gebroed 2018

DIT WAS GEBROED 2018

Download hier de festivalkrant!


De timetable kan je hier bekijken


VRIJDAG 27 APRIL VANAF 19.00 U.  Gratis!



Ouverture



SONS


Deze vier gasten uit Melsele smeten hun fuzzy gitaren, pompende bas en knallende drums bij elkaar.

Goed genoeg om De Nieuwe Lichting van Studio Brussel te winnen.

Psychedelische garagepunk, niet voor mietjes!

www.facebook.com/sonsyeahsons



AFTERPARTY


DJ Jeff Nice



ZATERDAG 28 APRIL VANAF 14.00 U.  € 10,00 - € 5,00 -26 jaar



MUZIEK



PILGRIMAGE


Vijf jongeren uit Menen, Rekkem en Lauwe brengen pittige experimentele rock.

De band kwam onlangs nog in het nieuws toen een zware brand hun repetitieruimte in de as legde. Er kwam een zelden geziene solidariteitsactie op gang, waarvan de band de vruchten hoopt te presenteren op Gebroed!

www.facebook.com/pilgrimage1




LOW G


Low G, gekend als Lowie D’haeseleer is een jonge rapper van 20 uit West-Vlaanderen.

Ondertussen heeft hij zijn naam al ver buiten de provincie op de kaart gezet.

In 2016 won hij de prestigieuze ‘Bestn vant Westn’ prijs in De Kreun te Kortrijk.

In 2017 won hij de voorronde van End of The Weak in Antwerpen, om na de finale van België zich als winnaar te plaatsen voor het wereldkampioenschap freestylen in Praag. Met al meer dan veertig shows (o.a. het voorprogramma van Stikstof) heeft hij de voorbije jaren genoeg ervaring opgelopen om een stap verder te gaan. Daarom komt hij dit jaar met een nieuw project: samen met wat muzikanten uit het Gentse brengt hij frisse West-Vlaamse hiphop gemixt met een jazzy ensemble.




STEIGER


Steiger is een jong jazztrio uit het Gentse. Drie muzikanten met een eigenzinnige liefde voor muziek treden in gesprek via zelfgeschreven composities en vrije improvisaties. Evenwaardig staan ze naast elkaar en trekken de luisteraar mee in hun speelse en filosofische ontdekkingstochten doorheen jazz, rock, improvisatie, elektronische en klassieke muziek.

www.steigerband.com




DIRK.


dirk., bronzen medaille Humo’s Rock Rally 2016, nam ruim de tijd bij het schrijven van hun debuut en dat resulteert nu in een knaller van eerste full album.

Een eigenzinnige/compromisloze maar vooral toch heel erg straffe plaat, getiteld ‘Album’.

Nog heel even en dirk. (geen hoofdletter, punt achteraan) zal all over the place zijn.

https://www.facebook.com/dirkbandofficial/




AFTERPARTY


DJ Jeff Nice

Kid Glove Killers

THEATER



SILKE THORREZ: Ik geef je adem


over vaders en dochters en loslaten en anders zijn en hetzelfde zijn


bleiten

da heb ik mijn pa nog nooit zien doen

ie is vree spaarzaam met zijn tranen

als kind fantaseerde ik dat ie ze bewaarde

in een kistje

in een doos

in een container

in een loods

met een dubbel slot


Silke Thorrez rondde vorig jaar haar studies aan het  Koninklijk Conservatorium Antwerpen af met de creatie ‘Fontanelle’. Tijdens haar opleiding deed ze spelervaring op bij hetKIP, Nevski Prospekt en Theater Antigone. Speciaal voor Gebroed! herneemt ze haar bachelorproef ‘Ik geef je adem’.


tekst en regie: Silke Thorrez

spel: Stefaan Thorrez en Silke Thorrez

coaching: Wannes Cappelle & Peter Seynaeve

techniek: Maarten Thorrez




FIEN LEYSEN: Wat (Niet) Weg Is


Fien Leysen maakte een voorstelling over gemis, het menselijke geheugen en wat er overblijft van de dingen die voorbij gaan. ‘Wat (Niet) Weg Is’ is een persoonlijke zoektocht naar troost en antwoorden, langs wetenschap en persoonlijke anekdotes, in de vorm van een multimediale voorstelling. Elke toeschouwer krijgt de kans om het verhaal alleen te beleven, aan de hand van desktopbeelden, interviews, en een persoonlijke vertelling.

Met deze beklijvende creatie studeerde Fien Leysen in 2017 af aan de afdeling Drama/Woordkunst van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.




DOUNIA MAHAMMED: Salut Copain


Deze monoloog van de jonge theatermaakster Dounia Mahammed is geïnspireerd op het werk van schrijvers Daniil Charms en Paul Auster. De tekst getuigt van een bijzondere gevoeligheid voor taal, humor en beeldend denken. Schipperend tussen vertwijfeling en verwondering, zet Dounia de taal in als medium om op de scène te filosoferen, dromen, tekenen, wankelen en bevragen. Om uiteindelijk iets te vertellen over de mens en het mens-zijn.


Dounia Mahammed studeerde in 2015 af aan het KASK in Gent. ‘Salut Copain’ is haar eindwerk. In 2016 won ze de SABAM Jongtheaterschrijfprijs op het festival Theater aan Zee in Oostende. ‘Salut Copain’ werd ook geselecteerd voor Circuit X.


“Uitzonderlijk is de poëtische diepgang van de tekst, Mahammeds natuurlijke uitstraling en haar zorgzame, secure spel.” (De Morgen)




FERRE MARNEF & LOUIS JANSSENS (DESNOR): Galileo


“Ken je van die dagen waarop het moeilijk gaat en je geen houvast lijkt te vinden, maar alles dan uiteindelijk toch nog goedkomt? Zo zwalpen de jonge theatermakers Ferre Marnef en Louis Janssens over het podium in 'Galileo'. Het leven is immers ook een beetje leren balanceren. Geïnspireerd door de Italiaanse natuurkundige en astronoom gaan de makers op zoek naar het middelpunt of de middelpunten van het heelal. In een haast woordeloze voorstelling knutselen en experimenteren ze erop los. Nu eens slapstick comedy, dan weer uitbundige absurditeit: het stuk is een feest voor het oog.” (Knack Focus)


Ferre Manheff studeerde Grafische Vormgeving aan het KASK in Gent, maar is al even actief in muziek en theater. Hij speelde onder meer in voorstellingen van Tibaldus en Ontroerend Goed.

Louis Janssens studeert dit jaar af aan de richting Drama van het KASK. Hij deed de voorbije jaren onder andere ervaring op bij Transparant, De Vlaamse Opera en fABULEUS/Tuning People.




JAMY HOLLEBEKE  & ESMÉE BEGEMAN:

Tussen 'er was eens' en 'ze leefden nog lang en gelukkig'


Twee mensen gaan op een blind date.

Hoewel hun etentje in het restaurant in het honderd loopt, springt er toch een vonk over.

Ze beslissen samen te gaan wonen in een klein paradijs.

Maar ook daar loopt niet alles vanzelf.


Jamy Hollebeke, Esmée Begeman en Anneleen Lemmens zitten alle drie in het tweede jaar Drama-Regie van het RITCS (Brussel). In het kader van hun opleiding werken ze aan een voorstelling over relaties en hoe die doorheen het leven evolueren, over samen vechten voor een relatie ook.

De voorstelling is ook geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.


concept: Esmée Begemann en Jamy Hollebeke

spel: Anneleen Lemmens, Esmée Begemann en Jamy Hollebeke

vormgeving en techniek: Jamy Hollebeke

 

BEELDENDE KUNST



SAM SCARPULLA


Sam Scarpulla, Gentenaar met Italiaanse roots, houdt van muren schilderen en reizen. Als spilfiguur in het Gentse Kapow-collectief heeft hij kunstwerken in Marokko en Congo.


Zijn werk is meestal speels met een vleugje kritiek. Recent werkt Scarpulla ook op kleiner formaat. Tijdens de residentie in Menen wil hij zich onder andere daar op toeleggen.


https://www.instagram.com/samscarpulla/




CYNTHIA BALLASINA


Van homo ludens satire prenten tot naderende apocalyptische allround schilderinstallaties met een vleugje mythologie:  beeldend en performance artiest Cynthia Ballasina probeert haar werk geen grenzen toe te kennen. Zowel graffiti, olieverf, houtskool of een streepje 'bic' behoren tot haar creatietools. In een wereld vol zelf gewoven symboliek neemt ze je mee op een sferische reis.


Als geboren Menenaar werkt de 24- jarige Cynthia Ballasina multidisciplinair. Naast lesgeven in de stad van haar roots was ze onder andere ook twee maal het scenografisch oog voor het Menens stadsfestival Salto.


https://ballasina.com/




BART SPITAELS


In 2017 verbleef kunstenaar Bart Spitaels enkele maanden in zijn atelier omdat hij toen geen betere plek had om te wonen. Om zijn gevoel van dakloosheid te counteren startte hij met het tekenen van zeer gesloten architectuur die op een bunkerachtige wijze beschutting biedt door de vele daken en overkappingen over, naast, langs en rondom elkaar. De imaginaire architectuur met een geheel eigen vormtaal die Spitaels ontwikkelde, onder andere op basis van lange stadswandelingen, tekende hij op in een klein schetsboekje. Hij onderzoekt momenteel hoe hij die schetsen kan verwerken in nieuw werk op groter formaat, en zal dat idee verder ontwikkelen tijdens zijn residentie in Menen.




CATHARINA DHAEN


Catharina Dhaen studeerde schilderkunst aan KASK in Gent.

“Ze vergelijkt schilderen met een schaakspel: in een vooraf onmogelijk vast te leggen aantal zetten worden grenzen, vormen, kleuren, lagen, perspectief gezocht en onderzocht, aangezet, afgetast en weer aangepast,” schrijft Eline Jacobs van Collection Vanmoerkerke.

In 2017 zag je het werk van Catharina Dhaen onder andere bij Input/Output Brugge, het tuinfeest van Museum Dhondt-Dhaenens en op Art Rotterdam bij Gallery Sofie Van de Velde.


https://catharinadhaen.com/




EN VERDER ...



DJ's, food, drinks, ...

Pilgrimage
Low G
Steiger
Dirk.
Silke Thorrez
Fien Leysen
Salut Copain
Galileo
Sam Scarpulla
Cynthia Ballasina
Bart Spitaels{"components":[{"id":"E62DE625-5CEE-411C-88C0-B9AB2D21176A","type":"web.data.components.resources.Image","width":300,"height":159.9852071005917,"mobileDown":false,"bbox":{"top":3666,"right":1119,"bottom":3826,"left":819},"relIn":{"id":"7EDC6B9B-372B-40EC-98FE-CDAA765E42B2","top":3666,"right":-61,"bottom":-2225.7774658203125,"left":819},"relTo":{"id":"A5C9A2B0-7DD1-4F57-BAC3-14CF92567E20","below":20},"relPage":{},"wrap":false,"stretch":false,"orderIndex":25,"style":{"type":"web.data.styles.StyleBlock","border":null,"background":null,"padding":null},"asset":{"id":"7427CC86-B99E-4055-A9F1-F1FF6C348ABB","type":"web.data.assets.Image","etag":"W/\"4de6a-5a9d4559\"","url":"webspace:/onewebmedia/Cynthia%20Balassina.jpg","contentType":"image/jpeg","filesize":0,"alpha":null,"bpp":null,"width":1352,"height":721,"animated":false,"recommendedFormat":null},"title":"Cynthia Ballasina","anchorTop":50,"anchorLeft":50,"scale":0.4160887656033287,"rotation":0,"scaleStrategy":"fit","cropTop":0,"cropLeft":0,"savedInWbtgen":false,"lightBoxEnabled":true}],"styles":{},"stylesheetId":"B3087795-EEBE-4F7B-BD7C-3913B81744A8"}
Catharina Dhaen